Site logo
Site logo

Glebe Farm masterplan, Cambridge


The site, on the outskirts of Cambridge, is located next to a major trunk road, adjacent to agricultural land and also an established residential area. Our brief was to provide a masterplan which provided the optimum number of residential units. We applied our own brief to consider the provision of a place where people would want to live.

Our design started with the landscape, and worked inwards from the green edges, via new pedestrian, cycle and vehicle routes, to three new green squares, all linked by a sustainable urban drainage system. 

The architecture, conceived as a series of pavilions and terraces, seeks to address the mundane prerequisites of modern housing, namely increased parking and refuse collection and storage, in an innovative manner to free up the streets for use as an extension of the residents homes.

Download PDF of Glebe Farm Project

Wellington Square, Hastings


Our commission to complete a development appraisal for the conversion of six Grade II listed Georgian townhouses, which were built in circa 1830 around the first green square in Hastings, developed into a commission to progress the conversion of four of the buildings through planning and on to construction.
 
We recognised that converting the buildings back to residential use bought with it a responsibility to respect the original fabric but also, and just as importantly, the need to consider how to weave into the traditional floor plans prerequisite components of a modern apartment.
 
Our scheme, for twenty four, one and two bedroomed, well appointed apartments and maisonettes, carefully replaces lost fabric and integrates modern facilities. The scheme is also presented as a facilitator for the return of the urban square to use by the residents of the square.

Download PDF of Wellington Square Project

Havelock Road, Hastings


Our client asked us to help achieve maximum added value by way of a scheme to convert a pair of Victorian townhouses to apartments. The seriously dilapidated townhouses are in a conservation area, on a busy road in the centre of Hastings and had previously been used as offices. 

A site visit illustrated the buildings potential and as a result, we suggested a bold move - to remove the two existing, decrepit and dilapidated staircases and to replace them with a single, central, top-lit staircase, thereby freeing up additional perimeter space for habitable use. 

In addition, we worked closely with a specialist to integrate air source heating into the remodeled fabric, delivering heating through an underfloor heating system and hot water to the ten new apartments. 

The converted building provides ten apartments, eight of which are two bedroom, three person apartments and two are one bedroom, two person apartments, a density which would not have been achievable without replacing the original staircases.

Download PDF of Havelock Road Project